Začala válka mezi experty na školství a první obětí má být Václav Klaus ml.

21. 01. 2017 20:51:14
Zahájil ji náměstek ministryně školství prof. Stanislav Štech výstřelem proti Václavu Klausovi ml. v článku Klaus mladší není expertem na školství, jen se za něj vydává.

Přitom svět médií se experty hemží. Je divné, že panu profesorovi nevadí experti EDUinu. Mám na mysli především Pata a Mata českého diskurzu o školství a vzdělávání pány Feřteka a Kartouse. Václav Klaus ml. – na rozdíl od těchto dvou expertů – se ve školství pohybuje nesrovnatelně déle (jak víme, nedostudovaný Feřtek nikdy neučil a Kartous vzal ze školy rychle kramle, asi dobře věda, na co stačí).

Možná bude užitečné si připomenout definici experta z Hodiny duchů: praxe nevzdělanosti K. Liessmanna: „Význam experta na vzdělání nespočívá ani tak v kvalitě jeho expertízy jako v mediální pozornosti, jíž požívá. Tím velmi podstatně ovlivňuje veřejnou náladu a všudypřítomný obraz o školách, učitelích a univerzitách.“ Ta sedla! – Je zjevné, že experti nezamořili pouze Česko.

Nejde o nějaké expertství, zda ano, či ne – jde o to, na které straně, kdo stojí. Náměstek Štech se stal odbornou ikonou inkluze, kterou Václav Klaus ml. kritizuje. Zatímco experti EDUinu v tomto punktu drží s ministerstvem basu. A podobně Klaus ml. kritizuje další kroky MŠMT, jako kariérní řád, zatímco experti EDUinu kolem našlapují obvykle velmi opatrně, aby se vlk nažral, ale MŠMT zůstalo celé.

Kdo bude další na odstřel? Bude následovat garážový masakr na sv. Valentina jako v Chicagu za prohibice? – Špatné přirovnání. Ono jde spíše o svatou válku. Jak píše Liessmann: "...debaty o vzdělání stále častěji připomínají podobu věroučných bojů a expert na vzdělání přitom hraje roli proroka." A falešných proroků máme ve školství stejnou hojnost jako expertů, odborných konzultantů a znalců.

Autor: Zdeněk Sotolář | sobota 21.1.2017 20:51 | karma článku: 40.45 | přečteno: 2273x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.82 | Přečteno: 264 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 114 | Diskuse

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

V minulém článku jsem vám představila debutový román Letnice od Miroslava Hlauča. Dnes u Letnic stále zůstaneme, ale trochu jinak. Přináším vám s panem Hlaučem rozhovor.

17.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 6.28 | Přečteno: 79 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse
Počet článků 289 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 886

Píšu jen tak, pro radost. Ne vždy z radosti.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...