Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J48i65ř26í 14P71l96í19v75a

16. 1. 2020 10:51

Kvalitu školy a učitelů podobně jako jiných služeb dělá nejlépe konkurence. Způsob, jak to ve školství zařídit, navrhoval například Milton Friedman: místo centrálního financování škol dát ty peníze rodičům ve formě poukázek - voucherů a nechat školy svobodně vznikat a zanikat jak je tomu i v jiných službách. Tak škola, která nedostane od rodičů dostatek voucherů, prostě zbankrotuje.

1 0
možnosti

A přitom náprava je možná. Chce to jen odvahu neblahou situaci začít měnit.

Ta změna by ovšem měla být radikální a komplexní. Například:

1. Do škol přijímat jen nejkvalitnější absolventy VŠ, ty pak finančně natolik ohodnotit, aby o učitelství měli zájem i ti nejschopnější (Finsko).

2. Vrátit se k dřívější praxi, kdy na ZŠ nastupovali absolventi pedagogických fakult, na školy střední (gymnázia, průmyslovky) pouze absolventi univerzit, resp. ČVUT, VŠCHT apod. Nejlepším absolventům umožnit výjimku (rozhodl by ředitel školy).

3. Výrazně zredukovat počet vysokých škol, zejména těch, jejichž úroveň je nevalná.

Současně ale zvýšit nároky na vysokoškolské studium bakalářské, magisterské a zejména doktorandské (např. doktorské dizertace psát v angličtině, jak je běžné v zahraničí).

4. Omezit počet gymnázií (max. 2 v okrese, ponechat ty s víceletou tradicí) a snížit počet tříd víceletých gymnázií,to jen prospěje ZŠ v daném regionu.

5. Zrušit dvojkolejnost maturit, ponechat buď jen školní, nebo jen státní. To ovšem řádně promyslet. Maturitu z matematiky nevnucovat všem. VŠ by měly uchazeče o studium informovat, na kterých oborech bude maturita z matematiky vyžadována.

6. Na SŠ nezkracovat docházku posledního ročníku, maturovat až koncem května a v červnu, současně dotlačit VŠ k tomu, aby příj. zkoušky konaly až v srpnu a v září.

2 1
možnosti
Foto

Přesně tak, Jiří...všechny reformy a koncepce budou k ničemu, pokud nezačne vzkvétat nová generace kvalitních učitelů. Další související věci jsou sice důležité, ale tohle je prostě nutné řešit úplně zaprvé

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS