Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jde jen o sílu zvyku. Například jiný slovanský jazyk - polština, koncovku -ová u příjmení, tvořených podstatným jménem, nepoužívá (Maria Nowak, Eva Wrobel) a přechyluje jen příjmení, tvořená přídavným jménem (pan Lewandowski - paní Lewandowska). Zdá se, že jim to nečiní žádné potíže.:-) Tím ale nechci říci, že bych nějak horoval pro změnu pravidel českého pravopisu v tomto smyslu.

1 0
možnosti

J33i21r11i 48T70i90c13h45y

15. 5. 2020 17:43

Ty zlorady se nam siri z fasisticke liberalni propagandy "zapadu". Utlak zen v jazyce (jde zejmena o anglictinu), gender!, kontinuita pohlavi, oslavy homosexualismu a zatraceni heterosexismu, islamofobie, samozrejme rasismus, kam se podivame, pak jeste bily extremismus. Moc se nebranime, stale vice ustupujeme.

0 0
možnosti

k panu Dvořákovi......k paní Dvořákovi nebo paní Dvořákovy nebo k paní Dvořák nebo k paní Janě Dvořák nebo k paní Janovy Dvořák..........asi bude třeba zrušit skloňování pomalu stylem "já tam být ne, massa Bob" či "oni sú tam néni" odpískáme současnou češtinu, že, pane Novák, jdou sem (to už tu jednou bylo)..........ale když nevadí odporné "tři týdny zpátky", za mého mládí bylo: před třemi týdny........ hlavně že je mír nebo že mám signál....

0 0
možnosti

P74e46t79r 35D36r50a67p53a91l

15. 5. 2020 10:36

za mýho mládí by to bylo "tri nedelji tomu nazad...", takže se vlastně nic nezměnilo

0 0
možnosti

V naší rodině dodržujeme tradici a uchováváme rodné listy předků. Díky tomu lze zjistit, že moje praprabáby se v 19. století narodily jako Marie Smrž, nebo Terezie Nousek a na svět jim pomáhaly porodní báby Eva Tišler a Alžběta Koudelka.

Mezi slušně vychovanými lidmi bývá zvykem, že se ženy neoslovují jen příjmením, takže není třeba řešit, jestli Smetana řekl, nebo Smetana řekla. Stačí přidat Emma Smetana řekla, nebo paní Smetana řekla a je po problému.

Z vlastní zkušenosti vím, že tvar příjmení je spíš věc zvyku. Spolužačky, které před emigrací používaly přechýlenou formu, si tvar jména v zahraničí změnily a všichni si rychle zvykli, nikdo se nad tím nepozastavuje.

Daleko horší mi přijde používání cizích křestních jmen, ačkoliv mají český ekvivalent. Takový Matthew Pierre Vomáčka je pro mě horší varianta, než Emma Smetana. A to už ani nepřipomínám módní fascinaci Anežkou Hodinovou-Spurnou...

0 0
možnosti

Blahová

vaše...Z vlastní zkušenosti vím, že tvar příjmení je spíš věc zvyku....

Jenomže když napíšete Smetanová, okamžitě víte, kdo to je-žena.

Když napíšete Smetana tak v prznění češtiny nevíte , jestli žena, nebo muž. Musíte to něčím doplnit..,už je to složitější,jinými slovy, součastná čeština je více informativní, než budoucí "zprzněná"

1 0
možnosti

Na dálnicích se momentálně může jezdit 130 km/h. Dobře, ale kam až to dojde? Kam to spěje? Budeme s takovou jezdit za chvíli třeba až 330? Jak jsou zatáčky uzpůsobeny na takovou rychlou jízdu? Zahlédne řidič včas semafory? Anebo bude trend opačný, Dnes můžeme jen 130, zítra nám povolí 110 a kam až to dojde? Budeme brzy jezdit v autech jen 30 a cyklisté nás budou v předjíždět?

0 0
možnosti

no, asi jste to celé ne zcela pochopil. Zde jde totiž o zákon o matrikách, nikoliv o češtinu. A dotaz v titulku vám zodpovím přímo na jednom příkladu mediálně známé osoby. Ema Smetana se takto jmenuje protože má jméno po svém otci, který ač původem Čech byl v době jejího narození cizím statním příslušníkem a žili ve Frnacii. to je tedy správně dle toho matričního zákona. A samořejmě Ema Smetana řekla...hledáte problém tam, kde není. Bohužel ovšem změna tohoto zákona nebude nijak řešit letité prznění cizích ženských jmen v médiích

2 0
možnosti

Nechal bych obě možnosti k dispo, ať si majitelka budoucího jména rozhodne, důvody bude jistě znát ona sama nejlépe...

3 0
možnosti

Je docela problém se v angličtině, ještě lepší je francouzština, predstavovat jménem Jiřina Řehackova , ono stačí Jana Hrubá... Nedivím se.

0 0
možnosti

Pane Sotoláři,

máte pravdu: "Čeština si poradila s kdečím." Např. bez problémů zvládá i taková typická nepřechylovaná a neskloňovaná česká jména jako je Kočí, Krejči, Jirků, Paulů, Janů atd. Takže bezpochyby si poradí i s těmi dalšími nepřechýlenými ženskými jmén, když už má dlouhodobě osvědčený mustr. Ostatně i vy jste v titulku použil jeden způsob, který k tomu lze použít.

Mnohem horší než vaše otázka " Ale jak si poradí s blbci?", je otázka"Jak si poradit se systematickými przniteli cizích ženských jmen"

PS: Zkusil jste někdy nazvat paní Janů Janůová. Nebo přímo oslovit paní Kočíová?

4 7
možnosti
Foto

Možná, že je škoda si tu možnost rozlišovat osoby podle pohlaví už po jazykové stránce, pokud je to možné a přirozené, nechat si vzít. Je to bonus, nikoliv malus. Stejně tak používání interpunkčních znamének ve větě. Snižuje to míru neurčitosti ve vzájemných vztazích. Jak to máte s propichováním uší nemluvňatům ženského pohlaví?

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS