Zdeněk Sotolář

Kariérní řád aneb Po zádech učitelů vzhůru

1. 03. 2017 18:33:04
Ministerstvo školství patřívalo spíše k těm zbytkovým, o které se v koalici nikdo zrovna nerval. O Adamovi se říkalo, že se dozvěděl až na cestě, kam vlastně jede. Pro odloženou Buzkovou to byla slepá kolej.

Dnes to vypadá trochu jinak. Ministryně Valachová se stala stranickým politikem až na MŠMT. Její poslední vystoupení u Moravce naznačuje, že roztahuje křídla přesahující školství. Málokterý ministr školství dokázal jako na běžícím pásu prosazovat naplánované zákony. Valachová protlačila uspěchanou inkluzi, kterou popostrčil hanebný rozsudek D. H., tlak Unie a bruselské raporty Valachové u Jourové.

Dnes má Valachová ve třetím čtení kariérní řád. Ministryně se tváří, jako by plnila odvěké přání učitelů. O kariérním řádu se mluví 20 let, ale mluví se obvykle na chodbách Karmelitské. V široké učitelské veřejnosti byl kariérní řád mlhavě spojován pouze s narovnáním platů, s odměnou za všelijaká školení a „příkoří“ při tvorbě školních vzdělávacích programů, za které nebyli vlastně nikdy řádně ohodnoceni.

Dnes je kariérní řád (novela zákona o pedagogických pracovnících) příležitostí nejen pro politickou kariéru ministryně Valachové. Svoji porci chtějí urvat také poslanci umírající TOP O9, zejména poslankyně Putnová, která se právě před volbami vynořila s návrhem na studijní volno pro učitele. Máme krutě podfinancované školství a nejhůře placené učitele široko daleko, ale dovolíme si luxus půlročního volna?

Autor: Zdeněk Sotolář | karma: 22.69 | přečteno: 640 ×
Poslední články autora