Zdeněk Sotolář

Školství je priorita až na posledním místě

2. 04. 2017 14:54:07
Navzdory velkohubým slibům je školství platovou Popelkou. I když se ministryně Valachová chlubí nárůstem učitelských platů a školští odboráři jí upachtěně přizvukují, ale 20 let tomuto propadu přihlíželi.

Čeští učitelé jsou nejmizerněji placenými učiteli široko daleko po státech Evropské unie. Zato když se objeví nějaká mezinárodní srovnání výsledků různých testů (jako PISA), od českých učitelů se samozřejmě očekávají srovnatelné výsledky s nejvyspělejšími zeměmi. Čeští učitelé jsou navíc platovou Popelkou i mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi v rámci ČR.

Policisté i hasiči dostanou navíc 10 %, hlásají titulky v novinách. Nic se tam nepíše o tom, že by na takové přidání měly být navěšeny další podmínky. Přidání učitelů je naopak vždy doprovázeno řečmi o kvalitě (kterou nikdo neumí změřit), o diferenciaci (více do nadtarifů) a v o tzv. kariérním řádu, který Valachová protlačila parlamentem ještě jako nedodělek.

Kariérní řád míří do dalšího čtení, ale nejsou dodělány všechny náležitosti, především standard učitele. Kariérní řád zhorší postavení především začínajících učitelů, kteří budou po dva roky viset někde mezi absolventem a učitelem, budou jen učitelem-čekatelem, bez řádné pracovní smlouvy. Kupodivu opět bez jednoznačných protestů našich čackých odborářů.

Autor: Zdeněk Sotolář | karma: 17.58 | přečteno: 425 ×
Poslední články autora