Od vzdálené výuky k blízkému chaosu

15. 04. 2020 14:20:24
Tak nějak vypadají plány MŠMT na další období. Podle harmonogramu chaos vypukne v pondělí 25. května.

Nejdříve do školy vstoupí žáci prvního stupně. „U školních skupin do 15 žáků bude rodinám odlehčeno, které to potřebují nejvíce,“ uvedl ministr. A které rodiny to jsou? Bude slibovaný manuál obsahovat nějaký klíč k identifikaci rodin, které to potřebují nejvíc? A co když bude mít zájem víc jak 15 žáků? Z jedné třídy rázem vzniknou dvě skupiny, které budou potřebovat dvě učebny a dva učitele. Plaga to nepředpokládá. Ale co když to nastane?

„Zákonný zástupce bude muset podepsat prohlášení, že dítě nesplňuje kritéria rizikovosti a v rodině není nikdo, kdo by takové riziko představoval - tedy jde například o chronické onemocnění nebo oslabenou imunitu.“ A rodinou je myšleno co? Rodiče a děti, nebo všichni ve společné domácnosti, nebo širší rodina, která se (byť omezeně) stýká? Řada dětí po rozchodu rodičů žije vlastně ve dvou rodinách. Koho bude prohlášení vlastně zahrnovat?

„Školní jídelny budou obnovitelné pouze v případě splnění epidemiologických kritérií.“ Ale už teď Plaga mluví o tom, že žáci přejdou z učební skupiny do jakési družiny, kterou povedou vychovatelky nebo asistentky. Vlastně daleko nepřejdou, protože budou muset zůstat ve stejné třídě. Kde jinde? Aby to pomohlo rodičům nastoupit do práce, musely by družiny končit pozdě odpoledne. Bez oběda? Bez možnosti, aby děti vyzvedávali prarodiče?

„Roušky podle něj by ideálně měly mít všichni, ale v lavici v dostatečném odstupu od ostatních a za souhlasu pedagoga bude moci žák sundat. Povinné bude nošení roušek ve veřejných prostorech a na toaletách.“ (Hrubku ponechávám jako pozdrav deníku.cz) Za souhlasu pedagoga? Jakoby tu někdo šikovně přehazoval odpovědnost na učitele. A kdo bude kontrolovat žáky na toaletách? Kdo bude kontrolovat, jak je používaná rouška uložena?

Ministerstvo školství přichází s pěkně barevným plánem, ale ten plán spíše připomíná cedník. Je stejně děravý. Otázek, nejasností a nejistot se z něj sype víc než smysluplných odpovědí. Proto očekávejme spíše chaos. A hlavně se ptejme, zda bude mít takový návrat do škol vůbec nějaký smysl. Jako by na nás z oken Karmelitské vykukovala chytrá Horákyně. Učení – neučení, rouška – nerouška, přítomnost – nepřítomnost... Plán - neplán?

Autor: Zdeněk Sotolář | středa 15.4.2020 14:20 | karma článku: 36.27 | přečteno: 3596x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 289 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 886

Píšu jen tak, pro radost. Ne vždy z radosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...