Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak na to:

- snížit max. počet hodin co mají žáci třeba u SŠ z 34 na 29

- redukovat RVP na 40 % současného stavu, zbytečností je tam fůra

- redukovat studijní plány - menší povinný základ a větší volitelnost, např. na ZŠ ch, fy, bi, povinně za celou ZŠ každý předmět 2 hodiny a pak si každý už vybere jen jedno z toho, podobně Dě, druhý cizí jazyk volitelně. Nebo taky mnohem více využívat možnost zrušit strukturu předmětů.

- umožnit i větší třídy, pružněji je spojovat na přednášky

- více využívat mimoškolní zdroje (internet) namísto klasické výuky,

- větší možnost práce z domova (když rodiče souhlasí)

atd. atd. Stačí se jen trochu zamyslet, kde se s prací učitelů plýtvá.

A pokud by ti propuštění učitelé byli ti horší, byl by to další přínos. Jasně někteří ředitelé by si tam nechali kamarády, neuměli se rozhodnout a tak. Ale Parrettovo pravidlo říká, že 80 % ředitelů by se v 80 % případů rozhodlo správně. No není to dokonalé, ale pořád skvělé!

A že by to mělo nějaký negativní dopad na vzdělanost národa, že by byly horší výsledky maturit či něco podobného. Nevěřím, spíš naopak.

Propustit 25 % učitelů (čili asi 32 000) si nikdo nedovolí, a zrovna teď by to šlo, poptávka po pracovní síle je veliká, místo by našli rychle. Jenže odboráři se postaví na uši, ministryně neumí trojčlenku a reforma financování je ve volebním programu ČSSD. A tak se o platech učitelů se bude dál hlavně řečnit, trochu porostou, ale relativně budou dál klesat, učit zase budou muset maturanti, a školství dál pojede z kopce rychle dolů.

1 0
možnosti
Foto

Mnoho ředitelů by skutečně propustilo ty nepohodlné. Uvědomte si, že ředitelé mají velikou moc a jsou na svých místech dlouho. Chtějí bezproblémový chod, zvláště v maturitních předmětech.

Jinak souhlasím, šetřit by se nepochybně dalo - přebujelá státní maturita, tanečky kolem RVP a projektů, minus jeden ročník (navrhoval Klaus jr.).

1 0
možnosti
Foto

Babiš přidá nejvýš 5 %, což tak stěží pokryje růst mezd jinde, takže učitelé zas budou na chvostu.

Existuje ale způsob, jak platy učitelů opravdu zvýšit. Tomu ovšem svorně brání ČSSD, odboráři a ministryně. Platí totiž jednoduchá trojčlenka, čím míň učitelů, tím vyšší platy. Babiš sice přidá, ale hned přijde někdo a vymyslí, jak zvýšit počet učitelů.

- povinná školka 300 M

- dělení hodin matematiky 428 M (výpočet viz UN 20)

- reforma financování - místo na žáka, na třídu - odhaduji to tak na 10 Mld, ale možná taky 20 Mld.

- a tuhle paní ministryně říkala, že maximální počet žáků ve třídě by se z 30 měl snížit na 25 , takže dalších pěkných 10 Mld

- inkluze výdaje nejasné

- chystaná revize RVP, která nepochybně zas povede k nárůstu počtu hodin, dělení hodin a tak, protože kde kdo tam chce něco přidat.

Naopak, kdyby se tyhle věci nedělaly, a naopak se hledělo počet učitelů snížit, mohlo by se učitelům přidat. Když se sníží počet učitelů o 25 %, mohouostatní učitelé dostat přidáno 33 %. A když Babiš přidá dalších 5 % do rozpočtu, mohou platy narůst o 40 %.

0 0
možnosti
JN

Pane Šteffle, přidat zaměstnancům na platech díky tomu, že jich čtvrtinu či třetinu propustím, to dokáže s prominutím každý trouba.

Ale když tu třetinu či čtvrtinu učitelů propustíte, tak potom navýšíte týdenní úvazek učitele na 30 hodin nebo zvýšíte počet žáků ve třídě na 40? Nebo snad třetinu škol zavřete?

Víte, já si opravdu myslím, že v dnešní době je těch 30 žáků ve třídě opravdu dost (zvlášť mají-li se učitelé žákům věnovat individuálně, jak jim to stále radí někteří mediální odborníci). A i když s ČSSD a paní ministryní Valachovou zdaleka ne ve všem souhlasím, tak například myšlenku přestat financovat školy jen podle počtu žáků nebo dělit žáky ve třídě při výuce matematiky na poloviny považuji za zcela rozumné návrhy.

0 0
možnosti
Foto

Nedělejme z českých učitelů Jánošíky, pane kolego. Oba víme, že je to ovčí národ. Čeští učitelé začnou řvát, když jde o peníze či o inkluzi.

Když jde o něco nepodstatného, třeba o literaturu, historii, filosofii či náboženství, jsou většinou bez názoru ;-)

2 3
možnosti
OG

O13n61d25r58a 25G66l93a47c

13. 6. 2016 19:54

Já jsem pro stávku proti Kostečkovi. Dalo by se na to sehnat víc lidí?

0 0
možnosti
  • Počet článků 289
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Píšu jen tak, pro radost. Ne vždy z radosti.

Seznam rubrik